Więcej niż ogórki kiszone, czyli masa pomysłów na Twoją spiżarnię

To tylko ogórek?

Przetwory na zimę, w które zaopatrujemy się już w okresie letnim, niezmiennie na myśl przywodzą nam słoiki pełne ogórków. W pierwszej kolejności pewnie myślimy o ogórkach kiszonych, potem o korniszonach w occie – każdy z nas zapewne ma je w swoim asortymencie lub z nostalgią wspomina spiżarnię babci. Duża część z nas zapewne również praktykuje już zupełnie inne przepisy, nie tylko te najbardziej klasyczne. Ogórkowe eksperymenty to ostatnio bardzo powszechna praktyka kulinarna. Nie znaczy to, że wspomniane wcześniej przetwory przechodzą do lamusa. Sukcesywnie poszerzamy swoje preferencje smakowe, opierając się na tradycyjnych przepisach i udoskonalając je wedle własnego uznania. Choć mogą pojawić się głosy, iż ogórki na zimę to przeżytek, te warzywa wciąż mają swoich wiernych wielbicieli, którzy wiedzą, jaki drzemie w nich potencjał i nie dają się zwieść opiniom, że to tylko ogórek.

Smaki świata

Robienie przetworów z ogórków jest w głównej mierze uzależnione od naszych osobistych preferencji – a właściwie tylko od tego. Zarówno forma, jak i smak, w której włożymy je do słoików to kwestia naszego wyboru. Ogórki na zimę mogą być w całości, a także pokrojone w cienkie plastry lub starte na tarce, na sałatkę, na kanapki, jako przecier do zupy. Możliwości jest naprawdę wiele. Ponad to kwestia ich doprawienia pozostaje nieograniczona. Znane i lubiane są sałatki z dodatkiem marchewki, papryki i cebulki. Nie ustępują im miejsca także ogórki w pomidorach, a te w zalewie musztardowej znalazły swoje stałe miejsce zaraz obok klasycznych kiszonych i konserwowych. Ogórki z czosnkiem, papryczką chili lub majerankiem to wyraz prostoty w komponowaniu smaków oraz gwarancja kulinarnego sukcesu. Możliwość tworzenia przetworów głównie opiera się także na naszych zdolnościach dobierania bukietów smakowych – to jakie warzywa dodamy do słoików lub na jakie zioła postawimy, zdeterminuje główny aromat. Możemy eksperymentować z najbardziej charakterystycznymi smakami świata, jeśli tylko mamy na to ochotę.

Co tylko masz w ogrodzie

Ogórki na zimę to także możliwość wykorzystania całego dobrodziejstwa naszego ogródka. Znajdziemy w nim nie tylko chrzan lub koperek, ale rośliny i drzewa, dzięki którym diametralnie zmienimy aromat swoich przetworów – i uczynimy z nich swój sekretny składnik. Liście dębu, porzeczki lub wiśni świetnie się do tego sprawdzą. W zależności od kompozycji i ilości możemy nadać swoich przetworom dodatkowej słodyczy lub chrupkości. Nikt nie zabroni Ci również umieścić w słoiku tak dobroczynnych ziół, jakimi są rumianek i pokrzywa. W tak prostej czynności, jaką wydaje się robienie przetworów z ogórków, można wykazać się niemałą finezją i korzystać z dobroci, jakie zapewnia Ci Twoje własne środowisko. Wszystko jest na wyciągnięcie ręki i czeka, by poczynić kulinarne eksperymenty na miarę naszych czasów, podsycone czerpaniem z tradycji i pokoleniowych przepisów. Widzimy zatem, jak szerokie i ciekawe możliwości stwarza nam sam fakt wkładania ogórków na zimę. Przepisów jest tyle, ile Twoich osobistych pomysłów, a powszechność tych warzyw daje okazję do ich wszechstronnego eksploatowania.